АналітикаРеабілітація наших дітей під загрозою

Реабілітація наших дітей під загрозою

-

- Advertisment -spot_img

Голові Запорізької обласної державної адміністрації Туринок В.В.
вiд колективу Центру ранньої соціальної реабілітації, ініціативної групи батьків, представником
якої є Машко Н.М.

Шановний Віталій Вікторовичу!

Звертаємось з проханням зберегти Центр ранньої соціальної реабілітації в структурі Хортицької національної академії.

Головною метою нашого Центру є здійснення комплексної фізичної, психологічної і педагогічної реабілітації дітям з інвалідністю; забезпечення здобуття певного рівня освіти та гарантій рівних можливостей з іншими громадянами України, можливостей ведення повноцінного способу життя.

За останні 5 років реабілітаційну допомогу отримали більше тисячі сімей, які мають дітей з інвалідністю. На базі Центру сформувався банк взаємодопомоги сімей. Програма психологічної реабілітації спрямована на відновлення оптимального функціонування психічної сфери, на розвиток комунікативних здібностей та актуалізацію компенсаторних можливостей особистості дитини з особливими психофізичними потребами.

Програма педагогічної реабілітації передбачає проведення з дитиною з інвалідністю корекційно-розвиткової роботи, а саме: розвиток мовлення, слухового та зорового сприймання; корекцію пізнавальної діяльності; формування навичок просторового орієнтування; соціально-побутове орієнтування тощо.

За програмою загальнофізичної реабілітації здійснюється всебічна діагностика фізичного стану організму дитини з особливими освітніми потребами, реабілітаційні та профілактичні заходи з використанням новітніх досягнень.

Програма соціальної адаптації, абілітації/реабілітації включає відновлення та розвиток фізичних та психічних функцій дитини з особливими потребами щодо самообслуговування та налагодження успішних соціальних стосунків.

Освітньо-реабілітаційну діяльність у Ценрі здійснюють педагогічні, медичні спеціалісти та фахівці з фізичної реабілітації відповідної кваліфікації, які навчались та підвищували свій фах в різних закладах реабілітаційного спрямування країни та зарубіжжя (методисти, практичні психологи, дефектологи, логопеди, вихователі, спеціалісти з фізичної реабілітації, музичні керівники, лікарі (педіатр, фізіотерапевт, невропатолог, лікар ЛФК, ортопед, психотерапевт), медичні сестри, інструктори ЛФК та іпотерапії, масажисти та інші працівники, які беруть участь у процесі соціальної реабілітації дітей з особливими потребами.

Матеріально-технічна база Центру складається з приміщень, споруд, обладнання, яке оптимально забезпечуює умови для освітньо-реабілітаційного процесу, надання медичної допомоги та комплексної реабілітації дітей з особливими освітніми потребами (є пандуси, ліфт).

З метою розвитку та удосконалення матеріально-технічної бази Центру були залучені кошти від різних фізичних та юридичних осіб у вигляді безоплатної фінансової допомоги, написання грантів («Україна 2000», Австралійське посольство тощо). За допомогою Австралійського посольства було створено сучасний кабінет сенсорної інтеграції, спеціалісти пройшли навчання у польських колег, які є провідними фахівцями у напрямку сенсорної інтеграції в роботі з дітьми з інвалідністю.

Логопедична допомога надається в повному обсязі з використанням інноваційних технологій InTime та звукомовленнєвого тренажеру «Світ звуків». Також в комплексній реабілітації дітей з інвалідністю використовуємо метод мікрополярізації для стимуляції зон мозку при затримці мовленнєвого розвитку, логоневрозах, аутизмі, ДЦП, відновлювання робота після інсультних станів у дітей.

За підтримки меценатів в Центр придбано два тренажери МОТОМЕД, які мають високу ефективність з дітьми з церебральним паралічем, вадами опорно-рухового апарату.
За підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) команда спеціалістів (5 фахівців – лікар, фізічний терапевт, логопед, психолог, вчитель-реабілітолог) мала змогу навчатись системі раннього втручання, а також отримати матеріально-технічну базу для роботи в цьому напрямку (меблі, ноутбук, відеокамеру, мати дидактичний матеріал та іграшки для роботи з категорією дітей віком до 4 років). Таким чином, в Центрі працює кабінет Раннього втручання.

Також спеціалісти навчаються не лише за кошти держави чи меценатів, а й за власні кошти, в свій вільний від роботи час (фахівці з метою обміну досвідом в період відпустки відвідали реабілітаційні заклади з надання реабілітаційних послуг ранньої реабілітації, шкільної та реабілітаційної установи для дорослих у Германії).

Також колектив намагався знаходити спонсорів для покращення матеріально-технічної бази (килимки для ходи – 1600 грн, інвалідні візки – 200 000 грн, пошив накладок на електроди – 200 грн., тейпові стрічки – 4000 грн, дидактичний роздатковий матеріал (іграшки, шнуровки, конструктори, мозаїка, пірамідки, музичні іграшки) – 35 000 грн, ремонт тренажеру Гросса – 300 грн, ремонт в кабінетах – 32 000 грн, заміна та установка дверей в кабінетах – 10500 грн, електрогодинник – 150 грн, виготовлення та установка гойдалки – 8000 грн, матрац для немовляти – 300 грн, кімнатний реабілітаційний комплекс – 1200 грн, виготовлення дитячих меблів – 22 000 грн, виготовлення шафи – 7000 грн, придбання дитячого дивану – 5000 грн, шланг та поливна система газону- 1400 грн, виїзд фахівців команди раннього втручання за адресою проживання сімей для допомоги в організації розвиткового середовища дитини – 240 грн, ремонт підлоги з підігрівом в кабінеті гідрокінезотерапії – 400 грн, переобладнання туалетної кімнати для дітей на візках – 18 000 грн, іграшки, килими-обважнювачі – 4500 грн, переобладнання нейродинамічного холу – 5000 грн, серветки, медичні рукавички, дитячі креми – 600 грн, клей, скотч – 160 грн, ліхтар – 600 грн, байхова тканина для накладок на електроди – 200 грн). Сума складає 367 850 грн.

За останні роки створена потужна матеріально-технічна та реабілітаційна база (4 кабінети логопеда, кабінет психологічної допомоги та позавізуального спостереження, кімната з сенсорної інтеграції, 3 кабінети дефектолога, кабінет соціальної реабілітації, зал арт-терапевтичних технік, кабінет гідротерапії (проводиться повний обсяг процедур водолікування (ванни для верхніх та нижніх кінцівок), перлинні ванни, душ Шарко; нейродинамічний хол; кабінет апаратної фізіотерапії з повним обсягом услуг фізіотерапії (лазеротерапія та лазеропунктура), електротерапія (електрофорез, ампліпульс-терапія, дарсонвалізація, електросон), магнітотерапія, ультразвукова терапія, механічні масажні кушетки; кабінет масажу.

В Центрі висококваліфіковані спеціалісти з фізичної реабілітації та масажу проводять класичний та лікувальний масаж; кабінет теплолікування для проведення озокерито-парафінової аплікації для прогрівання та послаблення м’язів при ДЦП, сколіозах, при деформації кінцівок та акушерських парезах; кабінет «Матері та дитини» (стіл для проведення Бобат-Войта терапії, тренажер Домана для навчання дітей повзанню). Мається підлога з підігрівом для підтримання температурного режиму та більш комфортного проведення реабілації.

З метою підвищення фахового рівня фахівці систематично беруть участь у науково-практичних конференціях всеукраїнського та міжнародного рівня, мають друковані праці у фахових збірках та монографіях, мають власні науково-методичні та практичні наробки.

Спеціалісти Центру проводять науково-практичні семінари та тренінги для фахівців районів та області з метою передачі досвіду практикуючим спеціалістам щодо розширення спектру засобів корекційно-розвиткового впливу та організації оптимального освітньо-розвиткового середовища для дітей з інвалідністю.

Центр є потужною базою практики для студентів Хортицької національної академії. Створено сприятливі умови для формування професійних та спеціалізовано-професійних компетенцій майбутнього вчителя-логопеда, вихователя дітей з тяжкими вадами розвитку, соціального педагога, фізичного терапевта, ерготерапевта.

З січня 2020 року Центр включений у перелік реабілітаційних установ, які здійснюють заходи з реабілітації дітей з інвалідністю (щодо 309-ї постанови «гроші за дітьми інвалідами»).

Ліквідація Центру залишить не лише дітей з інвалідністю без життєво необхідної реабілітації, а й злагоджений, висококваліфікований, творчий, креативний колектив без улюбленої роботи.

З повагою та надією, колектив та ініціативна група батьків Центру ранньої соціальної реабілітації Хортицької національної академії.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Це треба знати, якщо їдете до Польщі

Під час перетину кордону України з Польщею здійснюється два види контролю – паспортний і митний. Якщо з першим усе...

Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA

У віртуальному просторі почав діяти новий проєкт з кібербезпеки «BRAMA» (БРАМА). Це синергія громадян, приватного та державного секторів у...

Десятки будинків залишилися без світла через атаку БПЛА на Запоріжжя

Внаслідок нічної БПЛА-атаки без електроенергії залишилися 37 приватних будинків Запорізької області. Про це розповіли в ПАТ «Запоріжжяобленерго». «Наші бригади вже...

Чорний лебідь кружляє над Кремлем

Андрій Бартиш «Чорний лебідь» - це концепція, згідно з якою існують важко прогнозовані нечасті події зі значними наслідками. Ввечері 22...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Окупанти атакували Запоріжжя безпілотниками: зруйновано будинки, є постраждалі

Вночі 28 березня Росія атакувала Запоріжжя ударними БПЛА. Пошкоджень зазнали приватні будинки у трьох районах міста. Як повідомив голова...

Уночі 31 березня Україна перейде на літній час

Переведення годинників проводиться для того, щоб ефективніше використовувати денне світло в холодний період року та зменшити витрати на електрику...

Must read

Вместо метров кубических – энергетические единицы: в Украине изменят систему учета газа

Украина переходит на европейские стандарты учета газа. Теперь вместо...

Седина в бороду – бес в ребро: возможна ли любовь в почтенном возрасте?

  Елена Лоза Любви все возрасты покорны, и многие люди ищут...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you