НовиниПасхальне послання епископа Фотія

Пасхальне послання епископа Фотія

-

Пасхальне послання епископа Фотія

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

«Христос Воскрес із мертвих смертію смерть подолав і тим, що в гробах життя дарував», – цими словами тропаря Пасхи весь Православний світ прославляє Світле Христове Воскресіння. Свято радісної довгоочікуваної перемоги світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю – і це є основою цього свята. Багато людей турбуються про те, як наповнити та освятити пасхальні кошики, забуваючи про сам сенс свята. Пасхальне приношення – наша благочестива традиція, але ці приношення нас не освячують і не роблять святими. Освятити людину та визволити її від гріха може тільки Бог, і саме це ми сьогодні прославляємо під час Пасхального богослужіння. Їжа, яку приносимо традиційно в цей день до храмів, освячується як благословення на споживання тих чи інших страв, від яких ми утримувались протягом Великого посту, який передує святу Світлого Христового Воскресіння. Ми повинні твердо розуміти, що наша Пасха – це Христос Спаситель, який прийшов у цей світ заради нас і нашого спасіння, перетерпів страшні муки, був розіп’ятий, покладений до гроба і Воскрес на третій день із мертвих. Наша Пасха – це звершення спасіння людства. Наша Пасха – це Господня перемога, яку Він дарує всім нам.

Зі Святого Євангелія знаємо, що одного разу Христос прийшов до місцевості, де Його прийняла у свій дім жінка на ім’я Марфа. У неї була сестра Марія. І коли Христос гостював у їхньому домі, то Марфа клопоталась про велике частування, а Марія, сівши біля ніг Христа, слухала Його живе слово. І, коли Марфа попросила Христа, щоб Він сказав Марії їй допомагати, у відповідь почула: «Марфо! Марфо! Ти турбуєшся й клопочешся про багато що. А потрібне ж тільки одне; Марія ж благу обрала частку, яка не відніметься від неї» (Лк. 10, 41-42). Які актуальні ці слова в нашому сьогоденні! Ми, готуючись до зустрічі з Воскреслим Спасителем, турбуємось про багато різних речей, а потрібно тільки одне: почути Його Слово, яке навчає нас, як потрібно жити та діяти в цьому світі. І не тільки почути це Слово, а оселити Його у своєму серці та жити за Ним. Це і буде справжня підготовка до святкування Христового Воскресіння.

«Цей день, що його створив Господь, зрадіймо і звеселімося в нім» (Пс. 118, 24). Так церква закликає всіх нас до радості Воскресіння Господа і Спаса Нашого Ісуса Христа. І хоча ми святкуємо Пасху в тривожні дні, оскільки ще не подолано пандемію страшної хвороби, діють карантинні обмеження, на Сході нашої держави продовжується війна, Церква закликає: «Зрадійте і звеселіться», бо Христос своїм Воскресінням з мертвих, Своєю перемогою над гріхом і смертю наповнює і наші серця надією на подолання всіх цих негараздів. Через псалмоспівця Давида Господь промовляє до нас: «Багато скорбот у праведника, та від усіх них визволить його Господь» (Пс. 33, 20). Бог дарує нам перемогу і дає всі знаряддя і сили, щоб її отримати. Для цього Він кличе нас до праведності, до виправлення нашого життя згідно Його заповітів і настанов.

Дорогі у Воскреслому Христі браття і сестри! У своїй останній настанові перед стражданнями Ісус Христос навчав своїх учнів: «Заповідь нову даю вам: щоб ви любили один одного; як Я полюбив вас, так і ви любіть один одного. З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою» (Ін. 13, 34-35). І сьогодні, у день Христового Воскресіння, покладемо цю заповідь за основу нашого життя. Нехай Господня Любов зігріває наші серця і спонукає до добрих справ. Полюбімо всім своїм серцем Бога і покладімо твердий намір  жити згідно Його закону. Полюбімо свого ближнього і поспішаймо виявити до нього свою любов. І коли ми так будемо діяти, то правильно святкуємо Світле Христове Воскресіння, сприйнявши Ісуса Христа, як свого Спасителя, а Його заповіді, як основу нашого життя для досягнення вічного блаженства у Царстві Воскреслого Христа.

З Воскресінням Христовим щиросердно вітаю духовенство, обласну, міську та районну владу Запорізької області, військовослужбовців, які захищають цілісність та незалежність нашої держави, працівників правоохоронних органів, лікарів та медичних працівників, які прикладають усі свої зусилля, стоячи на захисті здоров’я та життя людей. Вітаю всі політичні, громадські та козацькі організації, а також усіх мешканців та гостей козацького Запорізького краю.

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Фотій, єпископ Запорізький і Мелітопольський

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам