НовиниУ Запоріжжі перейменували площу Пушкіна

У Запоріжжі перейменували площу Пушкіна

-

У Запоріжжі перейменували площу Пушкіна

Депутати Запорізької міської ради підтримали ініціативу перейменування площі Пушкіна на майдан академіка Вернадського.

Вибір назви дещо неочікуваний, говорить запорізькій краєзнавець Роман Акбаш: «Площа Пушкіна – всьо! Нема більше такої в Запоріжжі. Замість неї – майдан Вернадського. Повинен зізнатися, дещо дивний вибір – в Запоріжжі вже є вулиця Вернадського. А такі подвійні назви на мапі міста, то не є добре. Більш того, такий збіг навіть офіційно не рекомендований при розгляді питань щодо назв вулиць».

Чому така назва?

У коментарях до посту Романа Акбаша запоріжці висунули припущення, що вибір назви пов’язаний з планами приватної особи облаштувати в одній з будівель площі науковий проєкт. Йдеться про Макса Полякова – міжнародного підприємця, мецената родом із Запоріжжя, який придбав будинок побуту «Ювілейний» на площі. 

За попередньою інформацією, тут він планує створити інноваційний центр. Також представники його компанії висловили зацікавленість у співпраці з міською радою у питанні реконструкції площі та встановлення на ній пам’ятника Вернадському.

Хто такий Вернадський?

Володимир Вернадський – український вчений та філософ. Природознавець, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології. Один із засновників та перший президент Української академії наук, засновник Національної бібліотеки Української держави в Києві (нині – Національна бібліотека України імені Вернадського).

Це ще не все

На сесії депутати також підтримали перейменування скверу «Індустрія», розташованого в Олександрівському районі, на сквер «Запорізьких стрільців». Вибір топоніму обумовлений бажанням увіковічнити бойову славу військовослужбовців 6 стрілецького батальйону, створеного у Запоріжжі.

Вулиця Волгоградська тепер називатиметься вулицею Володимира Грищенка, вулиця Таганська – Антона Незоли, який загинув, захищаючи Запоріжжя, вулиця Волзька – Андрія Лободи (запорізький музикант).

Олександра Ган

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам