НовиниДо нематеріальної культурної спадщини України додали п'ять нових елементів

До нематеріальної культурної спадщини України додали п’ять нових елементів

-

До нематеріальної культурної спадщини України додали п’ять нових елементів

До Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України додали ще пять елементів. Серед них – традиційний обряд Маланка села Белелуя Івано-Франківської області. Такою інформацією поділилися в Міністерстві культури та інформаційної політики України. 

Також до переліку додали: традицію гуцульського художнього дереворізьблення; традиційні жіночі прикраси із бісеру на Прикарпатті; традицію і технологію вишивки жіночої сорочки на Гадяччині і ремесло бджільництва у Сватівському районі Луганської області.

Наразі територіальні громади мають подати Міністерству культури та інформаційної політики України плани охорони елементів. У міністерстві зазначають, що до розробки обов’язково мають залучити громадськість. План повинен містити інформацію про передачу відповідних знань у спільнотах, дослідження культурного простору, пов’язаного з традиціями та підвищення обізнаності про них.

Довідка. Маланка — українське народне свято, що відбувається напередодні старого Нового року або, як його ще називають, у Щедрий вечір, і яке сягає корінням ще в дохристиянські часи.

Свято передбачає колядування, щедрування та перевдягання у тварин чи фольклорних персонажів. Маланка історично була поширена в селах Поділля, Галичини та Буковини і сьогодні традиційно відбувається в кількох українських селах, проте взірцевою вважається Маланка в селі Белелуя на Івано-Франківщині.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам