НовиниНаціональний банк ввів у обіг монети, присвячені борщу

Національний банк ввів у обіг монети, присвячені борщу

-

Національний банк ввів у обіг монети, присвячені борщу

Національний банк України ввів в обіг дві монети номіналом пять і десять гривень, які присвятив українській національній страві борщу.

«Ця страва давно вийшла за межі кулінарного мистецтва, ставши справжнім культурним феноменом всередині України та за її межами. Минулого року ЮНЕСКО внесла борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини. Тож маємо плекати наш борщ, оберігати та поширювати знання про нього світом»,йдеться на сайті Національного банку.

Презентація нової монети відбулась 30 вересня на фестивалі нематеріальної культурної спадщини «Жива культура – Живий світ».

«Ми вважаємо своїм обов’язком бути дотичними до збереження та примноження української культури та національної спадщини. І ці нові монети стануть ще одним нагадуванням про унікальність нашої країни та її народу.  Дизайн монети розробив заслужений художник Микола Кочубей, роботи якого мають виразний український стиль», — повідомив заступник голови НБУ Олексій Шабан.

На аверсі монети угорі розміщено малий державний Герб України, ліворуч і праворуч від якого написи: УКРАЇНА, рік карбування монети – 2023; номінал – 10 або 5 гривень; у центрі – господиня, яка готує український борщ.

Як кажуть автори, зображення господині «символізує неперервність життя народу, тепло, затишок, добробут, родинне щастя». Монета прикрашена орнаментом за трипільським мотивом, «який уособлює вікову історію і традицію приготування борщу».

На реверсі монет – стилізована композиція, сповнена традиційного українського колориту та побуту: у центрі зображено тарілку з борщем, що «наче бурхливе озеро показує глибинну української культури і традицій», а також – напис «Борщ» (елемент оздоблення – тамподрук).

Придбати монети можна буде в інтернет-магазині Нацбанку вже з 4 жовтня.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам