НовиниДержбюджет-2024: депутатам пропонують скоротити видатки на кінематограф та музей...

Держбюджет-2024: депутатам пропонують скоротити видатки на кінематограф та музей Голодомору

-

Держбюджет-2024: депутатам пропонують скоротити видатки на кінематограф та музей Голодомору

Верховна Рада продовжує працювати над формуванням і затвердженням державного бюджету на 2024 рік. Зокрема, внесено деякі пропозиції до наявного законопроєкту, як-от скорочення видатків на кінематограф та окремі культурні сфери (наприклад, музей Голодомору в Києві)

Так, Комітет з питань бюджету поставив під сумнів доречність деяких видатків, прописаних в поточному проєкті. Зокрема, уряду радять зачекати з виділенням 574 мільйонів гривень на реконструкцію та завершення будівництва другої черги меморіального центру пам’яті жертв Голодомору.

Також рекомендують подумати, чи варто під час війни витрачати кошти на створення і розповсюдження кінопродукції. В рамках державної програми підтримки кінематографії на це планували виділити 590 мільйонів гривень. А конкретно на виробництво серіалів та фільмів цьогоріч хотіли закласти в бюджет 445 мільйонів.

Основна редакція тексту вже готова, однак, як показує практика, до остаточного схвалення вона ще неодноразово змінюватиметься. Редагуванням бюджету в Україні займається профільний комітет, апарат Кабінету міністрів, а також окремі депутати та депутатські групи.

Як і в минулому році, головні статті витрат майбутнього бюджету – на війну. Йдеться про фінансування армії, силових структур тощо. Також планують збільшити витрати на протезування військових, освітні субвенції та Національну службу здоров’я України. Все ще прогнозується значний дефіцит. Майже половину необхідних грошей проситимуть в міжнародних донорів та союзників України.

Очікується, що в першому читанні бюджет буде прийнятий вже до 20 жовтня. В цілому ж основний фінансовий документ держави мають ухвалити до 1 грудня.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам