НовиниПокарання ухилянтів та зміна призовного віку: Кабмін вніс до...

Покарання ухилянтів та зміна призовного віку: Кабмін вніс до Ради новий законопроєкт про мобілізацію

-

Покарання ухилянтів та зміна призовного віку: Кабмін вніс до Ради новий законопроєкт про мобілізацію

Кабінет міністрів України вніс до Верховної ради законопроєкт «Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби». Про це повідомив постійний представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

Повістки на «електронку»

Так, автори законопроєкту зазначають, що повістки про виклик до ТЦК та СП можуть надсилати через електронний кабінет військовозобов’язаного або на його електронну пошту.

Також повістка може бути вручена особисто представниками ТЦК або правоохоронцями у приміщенні військкомату, за місцем проживання (перебування), за місцем роботи, у громадських місцях.

Реєстр боржників

Зазначається, що військовозобовʼязаних та резервістів, які вчасно не прибули до військових частин, вноситимуть до Єдиного реєстру боржників. Також до них застосовуватимуть тимчасові обмеження у вигляді:

  • заборони виїзду за кордон;
  • заборони на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном;
  • обмеження на право керування транспортним засобом та отримання посвідчення водія;
  • обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями;
  • відмови в укладенні кредитного договору, договору позики;
  • призупинення отримання пільг та послуг від держави.

Ці обмеження скасовуватимуть за повідомленням керівника ТЦК та СП про виключення військовозобовʼязаного або резервіста з Єдиного реєстру боржників.

Поважні причини неявки

Уряд пропонує встановити поважні причини неприбуття громадянина у ТЦК. Серед них – перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначений строк, а також смерть близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

Базова військова підготовка

Військовослужбовців строкової військової служби планують звільнити у запас. Натомість Кабмін пропонує запровадити для всіх громадян України віком від 18 до 25 років базову загальновійськову підготовку, яка триватиме до 3 місяців.

Ротації військових

Законопроєкт пропонує, що військові підлягатимуть заміні (ротації) для відпочинку та відновлення сил не пізніше, ніж через 6 місяців безперервної участі у бойових діях. Період відновлення має бути не менше 2 місяців.  На цей період бійці за власним бажанням можуть переміщуватися до бойових підрозділів військових частин на рівнозначні та вищі посади.

Що ще?

Військовим, яких було звільнено з полону, надаватимуть додаткову відпустку зі збереженням грошового забезпечення на термін 90 календарних днів, щоб вони могли відпочити та пройти відновлення.

Крім того, уряд пропонує змінити призовний вік із 27 до 25 років. А ще – встановити обмеження прав громадян, які відмовляються ставати на військовий облік та проходити військову службу.

Зазначимо, наразі цей законопроєкт ще мають розглянути в парламенті, тож, пропозиції можуть бути змінені.

 

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам