НовиниВ Україні лісорубів зобов'язали фотографувати деревину: так боротимуться з...

В Україні лісорубів зобов’язали фотографувати деревину: так боротимуться з незаконною вирубкою лісів

-

В Україні лісорубів зобов’язали фотографувати деревину: так боротимуться з незаконною вирубкою лісів

Кабмін запровадив обовязкову фотофіксацію для всіх лісокористувачів. Це важливий крок у боротьбі з «сірим» ринком деревини, кажуть у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Як зазначають у відомстві, під час вирубки дерев досить складно відстежити у якій кількості та куди саме відправляється товар. Теоретично співробітники лісових господарств можуть вивезти за однією товарно-транспортною накладною (ТТН) декілька партій деревини приблизно однакового обсягу. Виявити підміну при перевірці автомобіля теж непросто, бо формально у водія всі документі відповідають дійсності.

За словами міністра Руслана Стрільця, відтепер система електронного обліку деревини формуватиме накладну лише після додавання фото. Завантажена на лісовози деревина фотографується з чотирьох ракурсів, після чого світлини додаються до системи. Малюнок складеної деревини є унікальним, продублювати його неможливо, тож накладну вдруге не використаєш, пояснили в міністерстві.

«Рішення Уряду залишило в минулому ще одну можливість для фальсифікацій. Адже інформація про ТТН є відкритою. Кожен може перевірити справжність документів на сайті ДП “ЛІАЦ” за номером ТТН або номером лісовоза. До речі, вже пів року ця послуга у тестовому режимі успішно працює у філіях ДП “Ліси України”. Тепер вона є обовязковою для всіх лісокористувачів», — зазначив міністр.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам