НовиниПримус до миру на умовах України

Примус до миру на умовах України

-

Примус до миру на умовах України

За матеріалами українських ЗМІ
Головною подією минулого тижня став Глобальний саміт миру, ініційований Україною, який відбувся 15-16 червня у Швейцарії. Росію на нього не запросили, втім підсумкове комюніке саміту може прокласти шлях до майбутніх переговорів України з РФ, припускають західні ЗМІ.

За підсумками саміту було прийнято спільне комюніке про основи миру. Учасники підтвердили прихильність до утримання від загрози силою або її застосування проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будьякої держави, принципів суверенітету, незалежності та територіальної цілісності всіх держав, включаючи Україну.

У своєму матеріалі «Європейська правда» пояснила значення та нюанси норм комюніке для України.

Учасники заявили, що мають спільне бачення щодо наступних важливих аспектів.

Будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити навколишньому середовищу. Українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом.

Будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є неприпустимою, зазначили учасники саміту.

Глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. У зв’язку з цим вільне, повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях є надзвичайно важливими. Напади на торгові судна в портах та на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними.

Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатись зацікавленим третім країнам.

Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські цивільні особи, які незаконно утримуються, мають бути повернені в Україну.

«Ми вважаємо, що досягнення миру потребує залучення та діалогу між усіма сторонами. Тому ми вирішили в майбутньому вжити конкретних заходів у вищезгаданих сферах із подальшим залученням представників усіх сторін», – йдеться у комюніке.

Учасники зазначили, що Статут ООН, включаючи принципи поваги до територіальної цілісності та суверенітету всіх держав, може і буде основою для досягнення всеосяжного, справедливого та сталого миру в Україні.

Підсумкову декларацію Глобального саміту світу підписали 80 держав та чотири організації. Серед підписантів також є Єврорада, Рада Європи, Європейський парламент та Єврокомісія.

Серед країн, які не підтримали декларацію, є шість держав з групи найбільших економік світу G20: Бразилія, Мексика, Саудівська Аравія, ПАР, Індія та Індонезія. Також її не підтримали Вірменія, Бахрейн, Таїланд, Лівія, Об’єднані Арабські Емірати, Колумбія і Ватикан.

Як повідомлялося, напередодні саміту у Швейцарії виправили проблемні положення підсумкового документа зустрічі, який міг мати небажані наслідки для України. Після цього кілька держав, які планували взяти участь у зустрічі, відмовилися від поїздки до Швейцарії.

Ганьба Росії

Саміт у Швейцарії вкотре довів, що Росія ізгой і її підтримують диктаторські держави, які далекі від принципів демократії. Як бачите, у сьогоднішній ганьбі Росії немає абсолютно нічого нового. Путін, у свою чергу, спробував провести свій форум «мирної ініціативи», але зазнав фіаско, і цьому є просте пояснення. Цьому передувала низка подій.

Заява, а точніше ультиматум, Путіна про припинення бойових дій в Україні у разі виведення українських військ із Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей та зняття з РФ усіх санкцій. Світова спільнота відкрито заявила, що на такі умови ніхто не піде. Крім того, горезвісний харківський наступ росіян провалився. У казані Вовчанська живцем варяться орки. Горять російські аеродроми та заводи.

Коливання фронту ганебні для «величезної військової машини» РФ. При тому, що Росія вже всю себе вклала у війну, рухи путінської армії це – набір просувань та відступів в межах кілометра.

Росію перестали боятися

Все, що було, залишилося у минулому. Блефи величезності та грандіозності РФ розтанули. Ще три роки тому Росія здавалася велетнем. Насправді ж виявилася карликом – карликом економічним, військовим, політичним, культурним і навіть науковим. Потенціал її армії вже відомий. Він трагікомічний. Технологій немає настільки, що й до Місяця долетіти вона не може. Хоча Індія вже здійснила вдалий політ на Місяць, що стало ганьбою першої космічної держави.

Культура РФ – смішна, а її представники – це безголоса Бузова та алкоголік Лепс. Її автомобілі забавні.

Звичайно, цей карлик ще небезпечний: у 50-ті роки XX століття він вкрав у країн із потужною наукою «рецепт страшної отрути» і тепер цією отрутою шантажує світ. Але нічого, крім ядерної отрути, створеної Манхеттенським проектом і вкраденої СРСР, Росія не має.

Те, що Путін вийшов із своєю «мирною пропозицією» – знак того, що він панікує, це добрі новини», – заявив прем’єр Нідерландів. Прокоментували це й інші світові політики.

«Путін висунув пропозиції щодо вирішення війни, але він не говорить про переговори, він говорить про капітуляцію України», – сказала віце-президент США Камала Харріс.

«Світ може бути різним. Хорватія за той світ, де жертви не повинні капітулювати та залишити агресору свою власну територію», – наголосив прем’єр Хорватії Андрій Пленкович.

«Росія залишається колоніальною імперією, яка так і не пройшла шлях деколонізації. РФ діє не самостійно, а за допомогою ляльки Путіна – Лукашенка. Він не лише дозволив росіянам напасти на Україну з території Білорусі, а також організував низку гібридних атак проти своїх західних сусідів», – наголосив президент Польщі Анджей Дуда.

«До Бучі була Абхазія, а до війни в Україні була війна проти Грузії. Україна бореться за безпеку усієї Європи і навіть більше», – заявила президент Грузії Саломе Зурабішвілі.

«Сьогодні Україна, а завтра це може бути Східна Азія», – попередив прем’єр міністр Японії Фуміо Кісіда.

«Заморожування конфлікту в Україні – це не рішення, а рецепт для майбутніх агресивних воєн», – застерегла голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

«Мир в Україні – це мир у Молдові», – пояснила президент Молдови Майя Санду.

Фінляндія не забула образи Росії. Росія під час Другої світової війни напала на Фінляндію. «Ми втратили десять ваідсотків території, я втратив територію, де народився мій дідусь», – нагадав президент Фінляндії Олександр Стубб.

«Негайне припинення вогню без серйозних переговорів, без дорожньої карти до справедливого та тривалого миру просто легітимізує захоплення Росією української землі та призведе до нового замороженого конфлікту», – резюмував канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам