НовиниСБУ готує для Гааги доказову базу щодо масового використання...

СБУ готує для Гааги доказову базу щодо масового використання Росією протипіхотних мін проти цивільного населення

-

СБУ готує для Гааги доказову базу щодо масового використання Росією протипіхотних мін проти цивільного населення

Служба безпеки збирає докази масового використання росіянами протипіхотних мін проти цивільного населення України. Їх передадуть до Гааги, щоб довести факт навмисного порушення Росією міжнародного права, законів і звичаїв війни.

З початку повномасштабного вторгнення через вибухові пристрої, встановлені росіянами, поранення отримали більше 1000 мирних жителів, 297 людей загинули. Серед них багато дітей.

За даними Служби безпеки, військові РФ цілеспрямовано облаштовують мінні пастки на території населених пунктів, де ведуться бойові дії. Щоб замаскувати вибухові пристрої ворог вдається до хитрощів – використовує різні побутові предмети, зокрема дитячі іграшки та коробки з цукерками.

Росіяни часто встановлюють мінні загородження, коли збираються відступати з прифронтових районів, пояснюють в СБУ.

Наразі найбільша кількість цивільних, що постраждали від мінних пасток ворога, зафіксована у Донецькій та Харківській областях.

Переважно росіяни застосовують фугасні та осколкові протипіхотні міни типу:

  • ПФМ-1 – боєприпас натискної дії (відомий як «пелюсток»). За рахунок специфічної форми є малопомітним на місцевості. Здебільшого під час підриву на такій міні людина отримує значні поранення ніг, що можуть призвести до смерті;
  • ПМН-2 – теж боєприпас натискної дії. Під час його вибуху людині відриває кінцівку, якою вона наступила на міну;
  • ОЗМ-72 – вистрибуючий боєприпас кругового ураження (відомий як «міна-жаба»). Під час спрацювання вона «вистрибує» на майже метрову висоту й уражає уламками в радіусі 25 метрів;
  • МОН-50 – протипіхотна міна направленої дії, заборонена Оттавською конвенцією.
Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам