НовиниРуйнівні повені в Європі: наразі відомо про 21 жертву

Руйнівні повені в Європі: наразі відомо про 21 жертву

-

Руйнівні повені в Європі: наразі відомо про 21 жертву

Східною Європою пронісся антициклон «Борис». Польщу, Румунію, Чехію, Словаччину та Австрію охопили масштабні повені. Українські рятувальники вирушили до Польщі, щоб допомогти з ліквідацією наслідків негоди, повідомила віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк.

На півдні Польщі через повені зруйновані дамби та мости, пошкоджена інфраструктура, підтоплені міста. На жаль, є загиблі.

«Україною прийнято рішення відправити до Польщі підрозділи ДСНС для допомоги у подоланні наслідків повеней. Наші рятувальники мають у цьому значний досвід. Мусимо допомогти нашим сусідам у важку годину. Так само як Польща з відкритим серцем взялася рятувати українців у перші дні повномасштабного вторгнення РФ», — заявила Олена Кондратюк.

Одночасно декілька європейських країн страждають від наслідків смертельної повені та подекуди евакуюють населення.

Польща. Найбільш критична ситуація у місті Ґлухолази Опольського воєводства, що на півдні. Вода у ріці Бяла Глухолазка піднялась на два метра вище критичного рівня, оголошено евакуацію кількох сотень мешканців міста та навколишніх сіл. Третій найвищий рівень небезпеки оголошено для Опольського, Сілезького, Малопольського і Нижньосілезького воєводств.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив про загибель сімох людей і закликав постраждалих мешканців співпрацювати з рятувальниками.

За словами синоптиків, нині у Польщі випало значно більше опадів, аніж у 1997 році, коли Вроцлав пішов під воду через рясні зливи.

Румунія. Наразі відомо про загибель семи людей в регіоні Галац, що на південному сході країни.

«Ми знову стикаємося з наслідками зміни клімату, які все більше відчуваються на європейському континенті», — сказав президент Румунії Клаус Йоганніс.

Він уточнив, що внаслідок стихійного лиха були пошкоджені 5 тисяч будинків, а 25 тисяч – знеструмлені. Найбільше постраждав повіт Галац. За словами президента, рятувальники намагаються тримати ситуацію під контролем. Потерпілим обіцяють надати всю необхідну допомогу – від їжі до модульних будинків.

Чехія. У деяких регіонах країни за 3 дні випала тримісячна норма опадів (місцями рівень води сягає 25 сантиметрів). Наразі семеро людей вважаються зниклими безвісти, троє – загинули. Триває евакуація із затоплених регіонів. Найгірша ситуація у місті Есеник. Під водою опинилися дороги та залізничні колії, вода зносить будинки.

Рятувальники будують протипаводкові бар’єри на берегах річок, кілька доріг вже перекриті. У Празі через підтоплення закрили одну зі станцій метро. 260 тисяч домогосподарств по всій країні залишаються без електроенергії.

Австрія. До ліквідації наслідків негоди Австрія залучила понад 25 тисяч працівників екстрених служб та майже 2,5 тисячі солдатів. Військові використовували гелікоптер для транспортування великих мішків з піском і гравієм, аби зміцнити ослаблені дамби.

Найбільше постраждала федеральна земля Нижня Австрія. У Санкт-Пельтен прорвало дамбу. Місто пішло під воду. П’ятеро людей загинули.

«Це виняткова ситуація, з якою ми ніколи раніше не стикалися», — заявила прем’єр-міністерка Нижньої Австрії Йоганна Мікл-Ляйтнер.

У столиці Австрії також напружена ситуація. Територія, що оточує Відень, була оголошена зоною лиха, місцева влада каже про «безпрецедентну надзвичайну ситуацію».

Згідно з даними Euronews, щонайменше 21 людина загинула внаслідок сильної повені, викликаної штормом у Польщі, Чехії, Австрії та Румунії.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам