НовиниПерші удари КАБами по Запоріжжю: що кажуть в Інституті...

Перші удари КАБами по Запоріжжю: що кажуть в Інституті вивчення війни

-

Перші удари КАБами по Запоріжжю: що кажуть в Інституті вивчення війни

Два вечори поспіль, 22 і 23 вересня, російська окупаційна армія атакувала Запоріжжя керованими авіабомбами. Це перші випадки, коли Росія скинула на місто КАБи, зазначається у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Пізно ввечері 22 вересня Росія завдала близько семи ударів КАБами по Запоріжжю, пошкодивши 13 житлових будинків і два навчальних заклади, поранивши щонайменше 22 цивільні людини. Виконувачка обов’язків міського голови Запоріжжя Регіна Харченко зазначила, що російські військові обстрілювали місто протягом 40 хвилин.

Наступного вечора загарбники знову спрямували КАБи на місто. Через цю атаку 1 чоловік загинув та ще 6 людей, серед яких 13-річна дівчинка та 15-річний хлопець, отримали поранення.

«Вперше зафіксовано руйнування від керованих авіаційних бомб безпосередньо у місті Запоріжжя. Одразу влучання було фактично в самий центр міста. І це знаково з точки зору і кваліфікації дій, бо видно, що жодних об’єктів, які б мали саме значення для воєнної переваги, для супротивника, для Росії, не вбачається. Тому це очевидно якісь супутні, можливо, з метою залякування, з метою тероризму дії»,заявив у коментарі «Радіо Свобода» депутат Запорізької міської ради, адвокат Дмитро Гладкий.

Він додав, що такі дії російських військових порушують закони і звичаї війни та мають кваліфікуватися як воєнний злочин.

«Якщо ми кажемо, що зброя, яку використовують наші супротивники, є високоточною, то тут слід було б подумати про розрізнення і про безпосередньо мету, якої мав би досягнути супротивник – РФ. Очевидно, що жодної військової переваги не досягнуто цим обстрілом. Якщо ми кажемо про те, що ця зброя не є високоточною, то це знову є порушенням, бо сторони не мають права використовувати таку зброю, яка вийде за принципи розрізнення і пропорційності. Це означає, що замість легітимних цілей, військових цілей, будуть уражені цілі захищені, тобто цивільні об’єкти. Через це вже порушено кримінальне провадження прокуратурою Запорізької області. Це є міжнародним злочином і за українським законодавством, і за міжнародним. Росія вчергове показує, що не дотримуються міжнародних норм», — прокоментував Гладкий.

В Інституті вивчення війни зауважують, що, як правило, російські КАБи мають дальність планування до 40-60 км, а місто Запоріжжя знаходиться приблизно в 25-35 км від поточної лінії фронту.

Аналітики ISW наголошують, що українські сили здатні протистояти загрозі російських плануючих бомб лише збиваючи літаки, які їх запускають.

«Це ще більше демонструє потребу України у посиленні можливостей протиповітряної оборони на лінії фронту та в ближньому тилу», — наголошують в Інституті вивчення війни.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам