НовиниКабінет міністрів готується запустити електронну систему обігу алкоголю і...

Кабінет міністрів готується запустити електронну систему обігу алкоголю і сигарет — Михайло Федоров

-

Кабінет міністрів готується запустити електронну систему обігу алкоголю і сигарет — Михайло Федоров

У січні 2026 року Україна перейде на цифровий контроль за ринком тютюну та алкоголю. Кабмін вже ухвалив нормативно-правові акти про порядок функціонування системи «еАкциз».

«Ці документи, по суті, регулюватимуть використання “еАкцизу” бізнесом, держорганами та громадянами. Важливий етап підготовки до запуску системи»,зазначив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі.

За його словами, «еАкциз» стане ключовим інструментом для боротьби з тіньовим ринком алкоголю і тютюну. Наразі збитки від контрабанди «колосальні» – лише за 2023 рік держава втратила понад 30 мільярдів гривень. Федоров наголосив, що «еАкциз» змінить ситуацію на краще, адже українці зможуть самостійно перевіряти легальність товарів через «Дію», а бізнеси – швидко отримувати акцизні марки онлайн.

Реалізація проєкту передбачає:

  • заміну паперової марки акцизного податку на електронну;
  • генерацію унікальних марок з кодом, який неможливо підробити;
  • можливість відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника чи імпортера до кінцевого споживача;
  • можливість для громадян самостійно перевіряти легальність і походження товару через застосунок «Дія» і надсилати скаргу в разі порушень.

Для держави користь полягає в тому, що зростатимуть бюджетні надходження від сплати акцизного податку, обмежаться канали збуту контрабанди, систематизується контроль обігу акцизних товарів, пояснив очільник Мінцифри.

Тим часом бізнес отримає рівні конкурентні умови, бо зміниться частка тіньового ринку, автоматизуються процеси звітності, а також захистить власну продукцію від фальсифікації.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам