НовиниЛюдмила Любім: «Потрiбно максимально сприяти нашим підприємцям»

Людмила Любім: «Потрiбно максимально сприяти нашим підприємцям»

-

Людмила Любім: «Потрiбно максимально сприяти нашим підприємцям»

У газеті «Горожанин-Інформ» вже вишло багато матеріалів, присвячених проекту «Made in ZP». Нажаль, нещодавно помер Володимир Степаненко, представник цього проекту, у якого ми брали інтервью. Тоді він детально розповів про нього та його призначення. У цей раз ми взяли інтервью у Людмили Любім, першої заступниці голови Запорізької обласної ради. Проект з підтримки місцевих товаровиробників отримує активну підтримку з боку влади, яка також зацікавлена у розвитку місцевого підприємництва. Саме з приводу цієї підтримки ми і запитали в Людмили Сергіївни про її бачення ситуації.


– Як з’явилась ідея проекту з підтримки місцевих товаровиробників «Made in ZP»?

– Ідея з’явилась ще у минулій каденції, коли ми працювали з Володимиром Степаненком. Я була головою комісії з підприємництва, а він головою фонду. В нас було багато проектів, один з них – зелений туризм. Ми робили бізнес-інкубатори, які  громади реалізовували. У деяких громадах це чудово спрацювало, а у деяких з тих чи інших причин успіхів досi немає. 

Нам хотілося працювати з людьми, які працюють в Запоріжжі, які наймають людей і які офіційно оформлені і сплачують податки. Хотілося просувати власного виробника, я це називаю агресивним патріотизмом. Таке є у Франції, у них охороняють місцевих виробників, наприклад, виробників сиру і вина. Мене докоряють, що таке ставлення – лобізм. Але ми знайшли формат, коли  можемо сказати, що ми пишаємося власними виробниками. 

Почали готувати ідею до втілення ще з минулої каденції, тоді обговорювали ці питання з державною обласною адміністрацією, бо потрібно було прописати програму. У цьому році ми вже профінансували фестиваль місцевих виробників. 

– Цей проект зацікавив місцевих жителів?

– На мою думку, ця програма буде мати великий попит не тільки у Запорізькій області. Після фестивалю до нас звертаються багато підприємств з різних куточків України з бажанням взяти участь у такому фестивалі. На ньому – а його проводять у вихідний день – багато людей. В мережі Iнтернет теж багато згадувань, понад мільйон. Мені особисто дзвонили колеги з інших областей, обласних рад. Вони всі зацікавленні брати участь у таких заходах, тож одну локацію зробимо для підприємців з інших областей. За рахунок додаткових учасників можливо буде розширити також локацію для місцевих виробників.

– Чи переросте «Made in ZP» у «Made in UA»?

– Дуже хотілося, щоб наш проект після того, як себе зарекомендує, міг стати частиною більшого. Бажано для проекту Made in ZP звучати на всю Україну, а також щоб нашими виробниками пишалася вся область.

– Як обласна рада допомагає товаровиробникам?

– Напряму ми не можемо їм допомагати. В минулій каденції в нас були стартапи, де люди захищали свої проекти. Було там і журі, яке вирішувало, хто переміг. Той проект, який вигравав, отримував 100 тис. грн безповоротної допомоги. Головною умовою було зареєструватися у Запоріжжі, зростати як підприємець та утворити робочі місця. Були дуже непогані результати. Останні два роки загнали нас у жорсткі рамки – через пандемію в нас недостатньо фінансування. 

Обираючи між стартапами та фестивалем, ми обрали фестиваль. Тобто ми не залишили ідею зі стартапами, просто чекаємо бiльш сприятливих умов. Наразі маємо обирати найбільш приорітетні речi, адже стартап виграє один, а фестиваль допоможе багатьом. Фестиваль був успішним. 40 підприємців, які брали участь у проекті протягом двох днів мали змогу показати людям свою продукцію. Тут вже справа у тому, як вони себе презентують. Є підприємці, які продають особливі товари чи послуги, які не розраховані на широкий загал, а на певну категорію чи смаки.

Найголовніша причина, чому ми обрали фестиваль – більше людей. Ми будемо й надалі проводити промоцію цих підприємців. Якщо ми нічого не будемо робити, то нічого не отримаємо, а навпаки, все пропаде та забудеться. Нам дуже хочеться, щоб логотип Made in ZP був всюди, а Запорізька область таргетувалася. Цей логотип має стати символом того, що частка з продажу товарів місцевого виробника залишиться у місті, буде витрачена на користь жителів міста й області.

– Через нещодавну втрату керівника проекту «Made in ZP» кого ви бачите новим очільником?

– Сама втрата дуже сильно нас вразила. Не завжди людей можливо легко замінити. Особистість Володимира Степаненка була унікальною, він міг налагоджувати контакт як з представниками влади, так і з представниками бізнесу. Дуже важко буде підібрати людину, яка не понизить планку, так високо встановлену Володимиром. Наразі виконує обов’язки його заступник – Юрій Петраш. Голова Обласної державної адміністрації вже погодив кандидатуру, залишилось візування документів у кабінеті міністрів.   

– Чому саме Юрій Петраш?

– Тому що він був правою рукою Володимира Степаненка, він брав участь у реалізації всіх проєктів. Ніхто, крім нього, зараз не розуміє «як, куди, з ким». В нього достатньо обізнаності в справах, якими він буде опікуватись. 

– Наприкінці року будуть підводити підсумки роботи проекту?

– Наприкінці року ми вже опрацьовуємо ідеї на наступний рік, готуємо попередній варіант бюджету. Сам бюджет будемо приймати аж у лютому, коли вже у січні надійдуть податки та документація. Ми вже розуміємо, з чим маємо працювати, закладаємо мiсцевi та міжнародні програми. Не дуже багато областей співпрацює з міжнародними партнерами та грантами. Інші області України не завжди мають повну підтримку обласної ради та обласної державної адміністрації.

– Чи буде розширення програми? Наразі приймають участь лише 40 виробників.

– Так, ми плануємо розширювати програму настільки, наскільки це можливо. Бізнес-союз «Порада» налічує 230 учасників, також в Запоріжжі є інші асоціації, фонди, а скільки ще не беруть участь в асоціаціях, треба порахувати. Наше завдання розширити список максимально, наскільки це можливо. I максимально сприяти нашим підприємцям. Якщо вони до нас звертаються, ми намагаємось їм допомогти у межах наших можливостей та службових повноважень.

– Чи є відгуки від учасників програми? Можливо побажання з їх боку?

– Так, відгуки є, вони до речі всі позитивні. Є побажання з приводу фестивалю – просять зробити його ще більшим. Також є  побажання з приводу того, щоб допомагати розв’язувати питання з фіскальними органами, щоб ще до початку фестивалю в нас все було вирішено. Ще одне з побажань підприємців – щоб з ними розмовляли та дослухалися до них. Ми плануємо допомагати підприємцям починати діалог між реалізаторами продукції та виробниками цієї продукції.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам