НовиниТарифи на світло потрібно зменшувати, а не підвищувати, –...

Тарифи на світло потрібно зменшувати, а не підвищувати, – Юлія Тимошенко

-

Тарифи на світло потрібно зменшувати, а не підвищувати, – Юлія Тимошенко

Лідерка «Батьківщини» заявила, що рішення влади підвищити тарифи на електроенергію не допоможе відновленню  енергосистеми та не припинить відключення світла.

Перш за все екс-прем’єрка зазначила, що для побутових потреб населення надається атомна електроенергія, а не електроенергія з теплових електростанцій. Тож, ніхто не має права включати в тарифи кошти на ремонт ТЕС. До того ж в наявності є обладнання, котрим протягом двох тижнів можна замінити устаткування, що було пошкоджене  під час російських ракетних ударів по нашим ТЕС.  Але це не робиться через недостатність систем протиповітряної оборони.

«Щоб з’явилося світло нам потрібні системи ППО, а не підвищення тарифів на електроенергію. Наразі жодних підстав для цього не існує, окрім бажання ще раз заробити на українцях», – зазначила Тимошенко.

За її підрахунками, максимальна чесна ціна електроенергії має складати 97 копійок за кіловат, а не 4 гривні 32 копійки, як є зараз після підвищення.

Серед основних причин зростання тарифу екс-прем’єрка називає перетворення одного з найцінніших в Європі виробництв електроенергії ДП «Енергоатом» на  акціонерне товариство. Саме після цього почалося безпричинне збільшення у платіжках українців сум на світло – з 1,4 грн/кВт до 2,64 грн/кВт, тепер уже 4,3 грн/кВт, а далі (як планує прем’єр-міністр Шмигаль) й до 7-8 гривень.

Крім того, Тимошенко заявляє,  що так званий «ринок електричної енергії», який запрацював у 2019 році, був корумпованим, і зруйнував справедливу систему, яку лідерка «Батьківщини» запровадила, обіймаючи посаду віцепрем’єр-міністра паливно-енергетичного комплексу ще у 2000-х роках.

«Щоб вивести всю багаторічну корупцію на чисту воду і притягнути винних до відповідальності, потрібно, щоб змінилась влада, але до завершення війні це, на жаль, неможливо. Спочатку треба перемогти у війні, а потім наводити фундаментальний професійний порядок в країні, вже без «нових облич», – вважає Тимошенко.

Колишня прем’єрка навела перелік невідкладних кроків для покращення становища вітчизняної енергетичної галузі. Серед них, захист енергетичної інфраструктури України системами ППО, повернення старої моделі енергоринку та скасування корупційного підвищення цін на транспортування електроенергії, запровадження надзвичайного стану в енергетиці України і створення єдиного Центру управління енергетичним комплексом країни на час війни, збільшення обсягу імпортного перетоку електроенергії з Євросоюзу, мотивація приватного сектору переходити на часткове або повне заміщення мережевої електроенергії своєю, а також впровадження «розумних» лічильників і  «мотиваційних тарифів», які стимулюють економію електроенергії тощо.

Тимошенко також вважає, що не менш важливо здійснити перевірку всіх фінансів у системі енергетики. З цим має впоратися ініційована «Батьківщиною» спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради, якщо її створення не заблокує фракція «Слуга народу».

 

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам