НовиниУ Запоріжжі провели унікальну операцію із забору органів і...

У Запоріжжі провели унікальну операцію із забору органів і пересадки серця

-

У Запоріжжі провели унікальну операцію із забору органів і пересадки серця

20 червня у Запорізькій обласній клінічній лікарні команда відомого лікаря-хірурга, директора Інституту серця Бориса Тодурова провела мультиорганний забір органів і трансплантацію серця.

Донором органів стала мешканка Запоріжжя, в якої констатували смерть мозку.

«Протягом життя вона неодноразово казала про те, що після смерті хотіла б допомогти іншим людям стати здоровішими. Відтак, рідні виконали її бажання та дали згоду на посмертну трансплантацію. Завдяки цьому донорству з’явилася можливість врятувати життя та здійснити пересадки нирки і серця трьом реципієнтам, які цього потребують», — розповіли в ЗОКЛ.

«Нове» серце отримав черкащанин. Трансплантація для нього була єдиним шансом на порятунок.

«Людина, яка сьогодні отримала нове серце, це досить молода людина, чоловік близько 50 років, який страждав на дилатаційну кардіоміопатію. Це вроджена патологія, яка не лікується жодними ліками і потребує тільки трансплантації на певному етапі. Пацієнт був вкрай важким, в термінальній стадії серцевої недостатності, і це був його єдиний шанс на життя. Ми, лікарі, люди забобонні, тому наперед нічого не можемо казати. Але стан хворого стабільний, серце працює без підтримки, і поки що жодних ускладнень не було», — сказав Борис Тодуров на пресконференції.

Крім того, під час спілкування з представниками медіа хірург розповів, що Інститут серця та Запорізька обласна клінічна лікарня підписали договір про співпрацю.

«Ми об’єднуємо зусилля. Запорізька обласна клінічна лікарня має багатий досвід в трансплантології, але саме в галузі трансплантації серця він не такий великий. Ми готові поділитися своїм досвідом. Ми готові приїздити сюди», — запевнив Тодуров.

Наразі в Україні – понад пів тисячі людей, які потребують пересадки серця, і це тільки офіційні дані. Ніякі інші хірургічні чи медикаментозні методи лікування таким людям, на жаль, не допомагають.

«Новий закон по трансплантації органів і тканин з’явився 4 роки тому. І так сталося, що пік розвитку трансплантології припав саме на воєнний стан. Ми для себе вирішили, що іншого часу в нас не буде, іншого життя теж не буде. Хворі не можуть чекати рік-два, поки закінчиться війна. Ми просто зобов’язані перед нашими пацієнтами робити все можливе, мотивувати своїх колег залишатися в Україні, і показувати нашим сусідам-агресорам, що Україна живе, Україна не просто виживає, а продовжує розвиватися і в медичній галузі також, не дивлячись на агресію і на геноцид українського народу», — поділився директор Інституту серця.

Зазначимо, що трансплантація в Україні здійснюється в межах програми медичних гарантій і є абсолютно безкоштовною. Пацієнти не платять ні за саму операцію, ні за післяопераційний період, ні за ліки, які потім потрібно приймати упродовж життя.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам