НовиниУ Запоріжжі найближчим часом перейменують 20 вулиць: обрано назви

У Запоріжжі найближчим часом перейменують 20 вулиць: обрано назви

-

У Запоріжжі найближчим часом перейменують 20 вулиць: обрано назви

Автоклубна, Святослава Хороброго, Олешківська, Маєткова, Новомиколаївська, — вулиці під такою назвою можуть з’явитися у Запоріжжі. 20 червня відбулось чергове засідання комісії з питань перейменування топонімів.

Нові імена у назвах вулиць і площ мають сформувати неповторний топонімічний ландшафт Запоріжжя, пов’язаний з його історією та сучасністю — саме таким принципом користувалися члени комісії, вважає учасник робочої групи Віктор Філас.

Так, Новокузнецьку вулицю перейменують на вулицю Степана Кравчуна. Це — колишній директор заводу «АвтоЗАЗ», людина яка почала будувати Південний мікрорайон. Дуже багато суперечок було навколо вулиці Пункіна, каже історик: «Це стара історія — перейменувати Дивногірську на вулицю Пункіна. Але вулиця Пункіна у нас вже існує. І зараз постало питання скасувати рішення сесії з перейменування вулиці Пункіна у Хортицькому районі та перенести її сюди, перейменувати Дивногірську».

Також деякі вулиці планують перейменувати на честь видатних спортсменів Запорізького краю: «Буде вулиця Юрія Бєладзе, Сергія Ященка — відомого легкоатлета, вулиця Лагутіна — відомого гандболіста. Запоріжжя — гандбольне місто, але вулиці, пов’язаної з цим видом спорту немає жодної».

Для запорізьких воїнів, героїв російсько-української війни, у місті треба створити спеціальний Меморіальний комплекс, вважає науковець: «Я гадаю, що для цього треба зробити Меморіал, наприклад Алею слави, там, де будуть назви бригад, дивізій, які в сучасній війні проявили себе».

Загалом, перейменувати запропоновано 340 міських вулиць і площ, пов’язаних із країною-агресором. Після розгляду кожного варіанта робоча комісія створить повний реєстр нових назв. Далі їх затверджуватимуть на сесіях Запорізької міської ради.

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам