НовиниЩо буде з пенсіями у 2021роцi

Що буде з пенсіями у 2021роцi

-

Що буде з пенсіями у 2021роцi

У вівторок, 15 грудня, Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт №4000 «Про Державний бюджет України на 2021 рік». Міністр фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю прокоментував деякі критичні зауваження стосовно держбюджету i дав відповідь щодо нарахування соціальних виплат, зокрема пенсій.

«Наголошую, що кошти на щорічну індексацію пенсійних виплат передбачено у повному обсязі. На разі дискутуємо про терміни індексації — з березня чи пізніше. З’ясуємо остаточно після оцінок та розрахунків бюджету Пенсійного фонду».

«Дефіцит Пенсійного фонду, який держава фінансує із Держбюджету, щороку зростає. Це проблема, що вимагає системного розв’язання. Модернізація має бути глобальною. Можливостей щось «побілити», «пофарбувати» чи «підкрутити» вже немає. Трансферти Пенсійному фонду у 2021-му сягатимуть 195 мільярдів. Це відповідь тим, хто сумнівається, що «в консерваторії» потрібні радикальні зміни».

Марченко також пояснив, чи можна відтермінування із липня до грудня 2021-го анонсованого раніше другого етапу підвищення мінімальної зарплатні трактувати як намагання збалансувати пенсійні та інші «бюджетні інтереси».

«Із цим визначатимемося всередині наступного року. Такі дії залежатимуть від можливостей держави. Зміни мінімальної зарплатні пов’язані із багатьма «суміжними» чинниками, які впливають на соціально-економічну ситуацію. Ми прорахували можливість підвищити цей показник до 6000 гривень з початку року і до 6500 — з 1 липня. Але в процесі перемовин із міжнародними партнерами пролунали застереження щодо потенційних «інфляційних небезпек». Звідси — побажання «підстрахуватися», перенісши нововведення на кінець року. Адже йдеться не тільки про вплив на державний, а й на місцеві бюджети. Однак помірний вплив підвищення «мінімалки» є збалансованим — з огляду на видатки й надходження. Не можна говорити, що одні отримають позитив, а інші — потерпатимуть. Важливо зберегти баланс інтересів».

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам