Головна«Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність»

«Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність»

-

«Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність»

Сьогодні в інформаційному суспільстві вагому роль відіграє медіаграмотність, що включає в себе сукупність знань, умінь та навичок, які дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати та перевіряти інформацію, а також створювати якісні повідомлення для різних типів медіа. Адже саме критичне мислення та медійна освіченість допомагають вистояти в епоху інформаційних війн та глобалізацій. Саме тому важливо сформувати ці навички у дітей під час навчання у школі.
Проєкт «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність» виконується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки та Посольства Великої Британії в Україні, в партнерстві з Міністерством освіти і науки України та Академією української преси.
Спираючись на розроблені IREX та перевірені на практиці методики медійної та інформаційної грамотності, проєкт допомагає розвинути ефективну модель інтеграції навичок критичного сприйняття інформації в освітній процес факультетів, які готують педагогів для загальноосвітніх шкіл.
Факультети журналістики, іноземної філології, історичний та філологічний подали спільну заявку на участь у цьому проекті і вибороли право представляти у ньому Запорізький національний університет. Перша хвиля тренінгів для освітян розпочалась у жовтні 2019 року: 200 учасників медіашколи із 10 вишів України, серед яких і наші колеги, протягом двох днів знайомилися із практичними навичками медіаграмотності, інформаційної грамотності, критичного мислення, цифрової безпеки, соціальної толерантності, стійкості до впливів. Тренери IREX скерували свою увагу, зокрема, на такі аспекти: як працюють медіа, їхня цільова аудиторія, цензура, самоцензура, джинса, реклама, види медіа, стилі та жанри журналістських повідомлень.
Під час другої хвилі (листопад 2019 року) організаторами були проведені дводенні тренінги, присвячені діалогу та комунікації в освіті, безпечному використанню онлайн-інструментів. По завершенню учасники школи отримали завдання підготувати тематичний модуль навчальної програми окремої дисципліни для студентів педагогічних спеціальностей університету.
За підсумками інтенсивної роботи викладачів було відібрано 96 учасників, яких включили до зимової школи IREX. П’ять насичених днів ми та наші колеги проходили майстер-класи з медіаграмотності, тренінги на тему «Інтеграція інфомедійної грамотності в навчальні програми: методологія IREX», відвідали дискусійний майданчик з академічної доброчесності, воркшопи і брали участь у грі-квест «Руйнівники міфів». Учасники зимової школи одержали наступне завдання – розробити програму формування інфо-медійної грамотності школярів, використовуючи потенціал конкретної дисципліни. Така програма повинна бути схвалена вищим навчальним закладом і IREX, а в 2020/21 навчальному році реалізована викладачем.
Таким чином освітній процес за модернізованими програмами у вищих навчальних закладах надасть можливість підготувати педагогів, здатних сформувати у школярів вкрай необхідні нині компетентності, а саме медіаграмотність, критичне мислення, соціальну толерантність, стійкість до впливів, цифрову безпеку.
Олена Усманова, кандидат філологiчних наук, доцент кафедри журналістики Запорізького національного університету

Коментарі

Варте уваги ПОВ'ЯЗАНІ
Рекомендовано Вам